Moskou, van groot naar groter

Posted: July 7, 2012 in Reizen, Russia, Travel
Tags: , , , , , ,

Het is een zomerse zondag. Mensen flaneren in Gorki Park. Happen van ijsjes en suikerspinnen. Staan in de rij voor een chatsjapoeri en limonade. Liggen languit op het gras. Spelen pingpong of trappen langzaam een waterfiets voorwaarts op het meertje. Iedereen doet zijn of haar ding, zonder zich te bekommeren om die andere. Zoals het hoort in een grote stad. Heel gewoon. Doodgewoon.

Toch is het bepaald geen doorsneedag voor Moskou. Eerder het tegenovergestelde. Het is een dag waarop historie wordt geschreven. Vandaag namelijk is de dag dat Moskou definitief uit zijn voegen barst. De grenzen van de stad definitief worden opgerekt. En hoe! Moskou, met een oppervlakte van 107.000 hectare (niet veel kleiner dan onze provincie Utrecht) is bepaald al geen kleine stad. Sinds vandaag zijn er maar liefst 140.000 hectare (een ruime provincie Utrecht) aan toegevoegd.

Als ik er goed over nadenk, vind ik het eigenlijk nog indrukwekkender. Toegegeven, ik moest opzoeken wat dit nu eigenlijk betekent, 140.000 hectare. Maar het is dus heel wat. Althans, voor Nederlandse begrippen. In het  enorme land Rusland is het natuurlijk maar een plukje aarde.

Tot vandaag kon je, ten zuidwesten van Moskou, stadjes vinden als Troitsk, Kokoshkino en Shcherbinka. Omgeven door bossen en landerijtjes. Langs smalle en slecht onderhouden wegen probeerden oude mannetjes en vrouwtjes groente en fruit van eigen bodem aan de man te brengen. Bij vervallen bushaltes stonden mensen te wachten op een al even vervallen bus. Dit was het leven in de zogeheten Moscow region, bijna letterlijk op een steenworpafstand van Moskou. Toch, het verschil met de Moskouse werkelijkheid kon bijna niet groter zijn.

En nu, op deze zomerse zondag, zijn deze twee werelden opeens een geworden. Natuurlijk, voorlopig blijven die oude mannetjes en vrouwtjes nog wel aan de kant van de weg staan. Zijn ook die bomen nog niet allemaal gekapt. De wegen nog niet van een glimmend nieuwe asfaltlaag voorzien. Natuurlijk niet. Maar als de plannen van de overheid werkelijkheid zullen worden dan gaat hier op (korte) termijn wel het een en ander veranderen.

Ergens is het logisch, die samensmelting. Immers, Moskou loopt al jaren tegen de grenzen van haar eigen groei aan. Enorme files, overvolle metro’s, luchtvervuiling en chagrijnige mensen tot gevolg hebbend. Bovendien, de prijzen van onroerend goed rijzen op een verschrikkelijke manier de pan uit. De markt is dusdanig verziekt dat het voor een normale sterveling een illusie is een fatsoenlijk appartement te kopen.

Dat slimme projectontwikkelaars dan hun ogen laten vallen op het nabijgelegen rustige, groene en dunbevolkte gebied lijkt onvermijdelijk. Dit gebied ontwikkelen is toch de manier om Moskou van bovengenoemde problemen te verlossen? Of in ieder geval het leven in deze grote, boze stad een stuk te veraangenamen? Maar hoe de mensen te vermurwen die overvolle stad te verlaten en deze in te ruilen voor het aangename Russische platteland? Want ondanks de bovengenoemde nadelen, wil niemand natuurlijk uit Moskou vertrekken. En al zeker niet naar een plek waar de tijd al jaren heeft stilgestaan. Want als er iets is dat een Rus niet wil, dan is het terugreizen in de tijd.

Maar die slimme projectontwikkelaars hebben inmiddels de roebeltekens in hun ogen. Dit gebied schreeuwt om ontwikkeling, vinden ze.  En daarom schreeuwen zij intussen tegen de machthebbers dat zij de oplossing voor alle Moskouse problemen hebben. Want zonder steun van het Kremlin is zelfs de slimste ontwikkelaar volstrekt kansloos. Hoe dit proces zich vervolgens precies voltrekt, blijft gissen. Achterkamertjes politiek van het zuiverste soort. Alhoewel, met een beetje fantasie is het tot op zekere hoogte wel te bevatten.

Ergens begin 2011, vermoed ik, kwam Ontwikkelaar X eens op de thee bij Politicus P. Uitleg over de problematiek van Moskou hoeft X niet te geven. Dit aanschouwt P dagelijks op zijn weg naar het Kremlin. Niet dat hij er zelf meteen heel veel last van heeft, overigens. P heeft namelijk het voorrecht een blauwe sirene op zijn auto te mogen plaatsen waardoor iedereen hem altijd en overal voorrang verleent in Moskou. Voor P wijkt de file. Maar toch raakt P al snel geïnteresseerd in X, vermoed ik. Vooral als X met het voorstel komt sommige ministeries te verhuizen naar het Nieuwe Moskou. Zo kan het nieuwe deel zich ontwikkelen. In het kielzog van de ministeries zullen bedrijven volgen, mensen, het openbaar vervoer zal zich ontwikkelen, de infrastructuur zal verbeteren etc. En dus zegt P spontaan ja tegen dit voorstel. Een klein beetje om de Moskouse problemen te verlichten. En een klein beetje meer om zelf een graantje te kunnen meepikken. Zo vermoed ik. En dus kondigde het Kremlin, een jaartje geleden, de ontwikkeling van het Nieuwe Moskou aan. Per 1 juli 2012.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de machthebbers hun best doen de bevolking van het Nieuwe Moskou voor zich te winnen. Zo worden de pensioenen opgetrokken van het niveau van de‘Moscow region’ van 8,000 roebels (€ 200) naar het Moskou minimum van 12,000 roebels (€ 300). Een aanzienlijke verhoging inderdaad. Bovendien zullen dankzij omvangrijke investeringen in dit gebied, althans volgens Medvedev, de levensstandaard  worden opgekrikt, banen worden gecreëerd en ziekenhuizen en klinieken worden gebouwd. Maar de bewoners, inmiddels gewend aan de mooie praatjes van het Kremlin en al evenzeer aan de minder mooie daden, zijn sceptisch. Eerst zien dan geloven. En zoals een van de bewoners het verwoordde: ‘van onze huizen en onze bossen moeten ze, hoe dan ook, afblijven’. En dit, zo vermoed ik, is een illusie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s